Havetips

Tid til haven

Havetips uge 33

Af: Marianne Bachmann Andersen

Høst og handling 

Skolestart med spidsede blyanter og nye skoletasker fylder hverdagen i mange familier. Måske er børnene så heldige, at madkassen er fyldt op med hjemmedyrkede tomater, agurker, ærter og gulerødder? I frugthaven er blåbærrene i fuld gang med at blive mørke og søde, og så er de første æblesorter klar til at blive spist. 

August måneds aktiviteter i haven er ofte begrænsede, da der er så meget, som skal ordnes efter ferien, men vigtigt er det at få høstet de dejlige grøntsager og frugter, som vi så møjsommeligt har plantet og passet hele foråret. Får du ikke fjernet squash fra dine planter, så vokser de sig bare enorme og "glemmer" at sætte nye frugter.


Handling

Her tænker jeg især på, at august måned også er en god måned at tage beslutninger i. Fra at være i "ferie-mode", så er august en måned, hvor man ofte får fulgt op på en masse ting, får tilmeldt sig selv og børnene til sport og gode begivenheder, men også får funderet over, om der ligesom mangler noget i haven.
Det kunne være blomstrende stauder. Mange har ofte rigtig mange blomster i foråret og først på sommeren, men er der blomster i sensommeren? Det kunne også være et nyt blommetræ, pæretræ, æbletræ eller kirsebærtræ? Denne sommer har kirsebærrene været få, men mon ikke der igen kommer somre med god høst?

I rosenhaven er der også plads til fornyelse. Der er kommet rigtig mange fine, smukke, flotte, velduftende og spændende rosensorter. Både sorter, der er lave og bunddækkende og ikke mindst sorter, der er høje, prangende og pralende.
August måneds vejr er lidt til den våde side, men det betyder blot, at det er rigtigt plantevejr. Jorden er dejlig varm og nem at arbejde med, så brug lidt tid på at gå i haven for at høste og tage beslutninger - alt hvad du får plantet nu har du nemlig allerede stor glæde af resten af året og ikke mindst til næste år.

De mange hortensia 

Man bliver nemt beruset af alle de forskellige hortensia, der i øjeblikket pryder haverne. Smukke blomsterfarver, forskellige blomsterformer, og så er der også forskel på, hvor store planterne bliver.

Rart at vide

Alm. hortensia, Hydrangea macrophylla blomstrer på sidste års knopper. Beskærer du planterne i foråret, så risikerer du at klippe blomsterne af. Almindelige hortensia fås i et væld af sorter, og havesorterne er hårdføre og kommer med blomster hvert år.
Træhortensia, Hydrangea arborescens blomstrer på indeværende års skud. Denne plante kan du med fordel klippe tilbage hvert forår. Lad ca. 40 - 50 cm af stænglerne stå tilbage. Træhortensia fås i både hvide, rosa og røde farver.
Havehortensia kendes også som syrenblomstrende hortensia og hedder på latin Hydrangea paniculata. Den blomstrer på indeværende års skud, så den kan du også med fordel klippe tilbage om foråret. Beskæringen sikrer masser af blomster og mere kompakte planter. Havehortensia fås i rigtig mange forskellige sorter med blomsterstande, der er fyldte eller randblomstrende, hvide, limefarvede eller rosarøde. Der er også forskel på størrelsen af planterne. De findes i størrelser under 1 m og som store buske, der bliver over 2 m høje.
Hortensia - blålilla med randblomster er en underart af alm. hortensia og hedder Hydrangea serrata. De er robuste, men blomstrer ligeledes på sidste års skud, så beskæring vil fjerne blomsterne.

Farv mig blå
Disse tre ting skal være opfyldt for at få blå hortensia:

 1. Surbundsjord med en pH værdi på ca. 5,0.
 2. Aluminium sulfat eller "Farv mig blå" pulver gives sammen med gødning om foråret.
 3. At du planter en sort af alm. hortensia, som kan optage aluminium sulfat, for det gælder langt fra for alle.

Havetips uge 31
Af: Marianne Bachmann Andersen

Må jeg byde på en blomme? 
Slutningen af juli og august måned er lig med blommehøst. Blommer er dejlige, og trods et lidt ringe kirsebærår, så ser blommehøsten ud til at blive lidt bedre. Et blommetræ kræver ofte lidt mere plads i en have, end almindelige æble- og pæretræer, men ønsker man at mæske sig i de søde saftige frugter, så er det værd at afsætte plads til at plante blommer.

Årsagen til, at blommer af og til svigter med frugtsætning skal findes i det tidlige forår. Blommernes blomster springer nemlig så tidligt ud, at risikoen for at sen nattefrost ødelægger frugtanlæggene, desværre er til stede.

Vi har samlet en oversigt over gode blommesorters tidlighed, farve, størrelse og smag. En del af oplysningerne har Maren Korsgaard lagt til rådighed i forbindelse med en artikel i Praktisk Økologi.

Blommesort Sæson Farve Størrelse Smag
Rivers Early Prolific Sidst i juli Blå Lille Velsmagende
Herman Sidst i juli Blå Middelstor God blomme
Opal Midt i august Rødbroget Middelstor Saftig og god
Reine Claude Noir Sidst i august Rødbrun/violet Middelstor Saftig og god
Reine Clauded'Ouillins Sidst i august Gul Stor Saftig og god
Reine Claude Althans Primo september Rødviolet Stor Saftig god smag
Bruuns Reine Claude Primo september Grøngule Små Stor smag
Jubileum Primo september Rødviolet Stor Saftig og god
Kirkes Primo september Blåsort Stor Fin spisekvalitet
Victoria Midt september Rødorange Mellemstor Flotte blommer
Stanley Midt september Sortblå sveske Stor Lidt tør, jævn smag
Italiensk sveske Sidst september Sortblå sveske Middelstor Kraftig smagOvervej nøje hvilken blomme, du ønsker
Det tager 4 - 5 år inden blommetræer bærer frugt, så det gælder om at bruge lidt tid på at vælge rigtigt. Vi har spurgt en garvet frugttræproducent, og han mener at man bør vælge blommer, som bestøver sig selv. De færreste haver har plads til at plante to blommetræer, og så er det vigtigt at vælge de selvbestøvende sorter.
Han peger på 'Opal' og 'Victoria' som rigtig gode sorter, der bestøver sig selv. Ønsker du andre blommesorter, så gå evt. sammen med din nabo og find to sorter, der bestøver hinanden over hækken.
I dit lokale havecenter kan du søge råd om bestøvningen af blommer.


Høstens anemone 
Én af staudebedets primadonnaer i august måned er høstanemoner. Deres overlegne evne til at fylde bunden med frodige blade, lægge an til oprette, men alligevel ret feminine stængler, hvorpå der i første omgang anlægges dråbelignende perler, der dog ret hurtigt forvandles til solskinsglade ansigter, der lyser op i flok - er helt fantastisk.
Sådan får du mest glæde af høstanemonerne:
Lysforhold
Fuld sol eller halvskygge - evt. under opstammede træer. Står de mere skyggefuldt, så er blomstringen minimal.

Jordforhold
Høstanemoner vokser i almindelig havejord. På tørre voksesteder er tilvæksten ikke så kraftig, og har vi en varm og nedbørsfattig sommer, så vil planterne ikke nå at blive så høje. Det er sjældent at høstanemoner ikke klarer sig under nedbørsfattige forhold, men den hører ikke blandt de tørketålende stauder.

Plantning
Høstanemoners rodvækst er kraftigst i foråret. Forårsplantning sikrer det bedste resultat, men når du blot undlader at plante efter 1. oktober, er plantning i efteråret også god. Jorden i plantehullet løsnes godt, og iblanding af kompost eller plantestarter giver et flot resultat.
Beskæring
Høstanemoner visner ned hver vinter, men er ret tidligt fremme om foråret, hvor de grønne blade hurtigt dækker jorden. Hvert forår skal du klippe toppen af og tilføre en portion organisk gødning.
Høstanemoner breder sig langsomt med rodskud, så det kan være nødvendigt at fjerne dele af planten, så den ikke overtager naboplanternes plads. 

Uge 23

Den perfekte gave

Står du og mangler inspiration til en gave, så er der her et fremragende bud. En balje fyldt med krydderurter, så retterne til grillen kan krydres. Baljen gør krydderurtehaven transportabel og kan flyttes med i sommerhuset, hvis det er der, der skal grilles. I denne balje er der plantet:

 • Timian
 • Oreganum
 • Purløg
 • Pibeløg
 • Citrontimian
 • Citronverbena
 • Salvie
 • Grøn mynte
 • Æblemynte


Have i gave

Når du skal finde en gave, der rimer - ja, så er det jo indlysende at købe noget til haven. Nogle er trætte af at luge…. Så giv bunddækkende planter, der gør det meget nemmere at holde have. Det kan også være et nyt træ f.eks. et æbletræ. I dit lokale havecenter er der masser af bud på en gave til haven.


https://d33v4339jhl8k0.cloudfront.net/inline/87359/25c11573e377cddf3ced621af04b3fb147f7b374/d62ee946dc3ca9a9cf6a7e547e8a3e3e6bdafc7a/image002.jpg

Det tager kun 15 minutter 
Haven er heldigvis et tilvalg for rigtig mange mennesker. Den bruges til at stresse af i efter en heftig arbejdsdag eller -uge. Lidt lugning, opbinding, klipning eller plantning får straks stressniveauet ned, hvor man igen kan trække vejret helt ind. Der er stor forskel på havens størrelse og indhold, så det er selvfølgelig lidt frækt at skrive, at det kun tager 15 minutter.  

Synes haven uoverskuelig, og har du svært ved at finde ud af, hvad du skal gribe og gøre, så får du her 9 bud på projekter, der ikke behøver tage mere end 15 minutter:

 

 1. Plant krukker til med flotte sommerblomster
 2. Bind tomatplanterne op og fjern sideskud
 3. Så et par rækker med salat
 4. Plant krydderurter i krukker
 5. Gød rosenbedet og gød også rododendron
 6. Bind slyngroser og klematis op
 7. Klip græskanter
 8. Hyp kartoflerne
 9. Klip blomster til en yndig buket


Vi håber denne lille inspirationsliste kan få dig til selv at lave en liste over gøremål i din have. Du har måske nogle udplantningsplanter til køkkenhaven, skærehaven eller blot planer om at så ærter? Det kan også være at du skal ligge på knæ og luge indkørslen eller rense fugerne mellem fugerne på terrassen. I takt med at du kommer rundt i haven, så når du også at se, hvordan alting springer ud og blomstrer lige nu. Du får måske også løst problemet med at finde på en dessert til gæsterne i morgen, når du passerer rabarberbedet. Kig også forbi mynterne, når du skal finde lidt pynt til kagen eller blot friske vandkaraflen op. 

Se på opgaverne som ren terapi og afslapning - så er det slet ikke så slemt, og bruger du 15 minutter om dagen, så stikker haven ikke helt af.

PS De 15 minutter har ofte den effekt, at de bliver til længere tid - helt uden du bemærker det

Uge 20

Af: Marianne Bachmann Andersen

Frodige staudebede

Har du et godt og veletableret staudebed, så er det nu, det skal dække jorden og stå som en grøn oase af frodighed. Sådan er det i mange haver, men der er desværre også mange staudebede, der efter sidste års tørke blev lidt hullet og derfor nu står med "bare" pletter. Måske har nabostauden fået mere plads til at brede sig, ellers ses en mosaik af grønt og jord. Det er netop i disse "helligdage" at der opstår problemer med ukrudt - når jorden ikke dækkes af frodig plantevækst, så er der plads til nye planter - ukrudtsplanter.

Plant nu

Hvis staudebedet skal være mere fornøjelse end ekstra lugearbejde, så er det en god idé at sørge for, at der ikke er plads til ukrudtet. Lige nu er det oplagt at få fyldt nye stauder ind i de huller, som du har i bedet. I dit havecenter har de et stort og bredt sortiment af stauder, der ofte står i mindre potter og derfor er ret praktiske at plante. Jorden er lun og planterne i god vækst, så når du planter stauder her i foråret, så går der ikke længe før de er vokset godt til og kommer til deres ret. Du skal selvfølgelig passe dem med ekstra vand til de selv kan klare den del, resten er blot fornøjelse.

Hvad skal man vælge?

Vi er mange der bare elsker at gå langs staudebordene i havecentret og blive inspireret af de mange forskellige typer. Når det kommer til det tidspunkt, hvor man skal vælge til og fra, så kan beslutningen godt være lidt tung. Heldigvis er der råd og vejledning at få hos gartneren, men hvis du på forhånd har taget stilling til disse 5 ting, så indsnævres opløbet og en vinderfeltet gør beslutningen lettere:

 1. Plantested. Skal den stå solrigt, i halvskygge eller i dyb skygge?
 2. Jordforhold. Er det en tung og våd jord, almindelig jord eller let og tør jord?
 3. Højde. De højere stauder gør sig bedst længere inde i bedet, mens de i kanten skal være lavere
 4. Blomstringstid. Nogle ønsker blomstringen i bedet bredt ud over en længere periode, mens andre vil have fest og farver med ens blomstringstid i bedet
 5. Farve. Måske det vigtigste parameter - det må gerne passe med resten af blomsterne i bedet

Lav din egen saft

Det omskiftelige forårsvejr har både boostet nogle planter, men også sat andre planters vækst og udvikling i stå. Mange kan huske blomstringstiderne fra de forrige år - det skal jeg ikke udfordre, men i disse uger har jeg nydt duften og især synet af de smukke blomster på paradisæbletræerne. De er altid helt dækket med et væld af blomster, men i år er det som om blomstringen er ekstra intens. Det mener fagfolket skyldes sidste års tørre sommer. Her har træerne indkodet en overlevelsesknap, som de nu trykker på, og derfor udvikler ekstra mange blomster på. Blomster ender nemlig ud i frugt, der indeholder frø - træernes mulighed for at overleve, hvis de selv bukker under.

Stor anvendelighed

Ud over prydværdien af de smukke træer, så er paradisæbler nogle særdeles anvendelige træer, og lige nu er det oplagt at lave saft på nogle af de mange blomster.

Det kræver lidt tålmodighed, men resultatet er en virkelig god delikatesse og værd at kaste sig ud i.

Æbleblomstsaft

Pluk 2 l blomster
1 l vand
1 kg sukker
Skal og saft af 2 usprøjtede citroner
2 spsk. citronsyre
Vand, sukker, citronskal, citronsaft og citronsyre kommes i en stor gryde. Kog lagen op til sukkeret er opløst. Når lagen er kølet helt ned, overhældes æbleblomsterne og trækker i ca. 24 timer. Si væsken igennem et klæde og hæld på rene flasker.

Brug saften til en drink eller som væde til glasur. Du kan også koge saften ind og lave gelé - det smager af forår og har en meget fin blomstersmag.

PS: du kan erstatte æbleblomsterne med duftende syrenblomster og lave saft på dem også

Uge 18

Red planterne

Du har måske stødt på denne bemærkning hos din gartner i havecentret "Pas nu på med at få plantet sommerblomster, tomater og agurkeplanter alt for tidligt - der er stadig risiko for at vi får en periode med koldt vejr". Irriterende, når man nu lige har behov for at få plantet til og glæde sig til at se det hele blive flot og frodigt.

Desværre får gartneren ret - han har jo også en hel masse planter, som han skal passe på, OG så har han en årelang erfaring med det drilske forårsvejr. Meteorologerne er sikre i deres sag, når meldingen om risiko for nattefrost er tilstede den næste uge. Måske vil det ikke være længerevarende kulde, men et par timers frost, når solen bryder frem i den tidlige morgenstund er nok til at skade planterne.

Sådan kan du redde dine planter

 • Alt hvad du har mulighed for at tage helt ind i din bolig, skal du flytte ind. Om dagen vil planterne have størst glæde af at komme ud igen, men bliver det for stort et arbejde, så behold planterne inde til vejret retter sig.
 • Har du et drivhus, så er klimaet lidt bedre her. Flyt derfor planterne ind i drivhuset til vejret igen byder på mildere vinde.
 • Har du ikke mulighed for at beskytte planterne ved at flytte dem, så kan et tagudhæng og ly langs husmuren gøre en positiv forskel.
 • Især rododendron og hortensia er sarte, så dæk dem med klæde, acryldug eller et gammelt lagen - husk at fjerne dækket om dagen

Er det for koldt til tomatplanterne?

Tomater, agurker og peber/chili bør ikke stå køligere end 8 grader C. Vi er mange, som allerede har startet lidt op med disse planter i drivhuset, og solen varmer huset dejligt op hele dagen. Nattens temperatur inde i huset er højere end udenfor. Alligevel kommer temperaturen ned under 8 grader i den kommende tid, så hvis du har mulighed for at flytte planterne - eller varme huset op med en varmeblæser, så sikrer du dine planters overlevelse.

Ude hos din gartner hentes de sarte planter ind i de store drivhuse, og mange steder dækkes mange af planterne med beskyttende fiber selv om de står ude - på den måde tager planterne ikke skade af den lidt barske start på maj måned.

De slyngende skønheder

Alt grønnes efter en lun april måned, hvor vi også havde fornøjelsen af at få en portion regn. Haverne er for alvor forvandlet til grønne oaser, og rigtig mange mennesker får deres daglige motion, når der lige skal ordnes lidt i bedene eller græsset skal slås. Træerne i haven har med deres nye klæder sat den ekstra tredje dimension på, og det er netop her de slyngende skønheder kommer ind i billedet. De er om nogen med til at få haven op i et niveau, hvor man fornøjes af blomster og frodighed.
Blåregn
I maj måned blomstrer blåregnen. I de lune egne - eller inde i storbyen, er der allerede fine blomster at spotte, men hvordan opnår man blomster år efter år? Det er et spørgsmål, som mange gerne vil have svar på. 
Som du måske kan se på billedet, så dannes blomsterne ret tæt på hovedstammen. Gartneren har her klippet sidste års sideskud helt ind til 2 - 3 knopper. Det har han gjort i to etaper.

 1. etape foregår i september måned, hvor de lange tynde slyngende skud klippes tilbage, så der er 15-20 cm tilbage.
 2. etape er sket i vinter, hvor selvsamme sideskud er klippet yderligere tilbage og former selve blåregnens udseende

Klematis
Snart skal vi fornøjes af de tidligt blomstrende klematis. Ikke alle klematis blomstrer på samme tid, og især de første har en fantastisk og kraftig blomstring. Alle blomsterne er dannet sidste år, så her er det vigtigt at holde saksen i lommen, når der skal beskæres om vinteren - ellers klipper man blomsterne af. Hvis din forårsblomstrende klematis er blevet for kraftig og trænger til beskæring, så skal du vente til den har blomstret. I juni kan du klippe den helt eller delvist tilbage. Den nye tilvækst vil nå at danne nye knopper til næste års blomstring.

Uge 16

Selvoptaget blomst


Påskeliljen har den rette timing i år. Trods landsforskel, så viser alle havers påskeliljer deres smukke blomstring til påsken anno 2019. Der er stor variation i de enkelte sorters blomstring, størrelse og farve, men de mange forskellige påskeliljer hører alle til samme slægt - Narcissus.

Haveglæder.dk lavede for nogle år siden et interview med en hollandsk Narcissus-avler, som havde 3000 forskellige sorter. Mange af sorterne var specialiteter, som kun blev produceret i meget lave antal, mens de mere gængse sorter stod i lange rækker. På hver hektar kan man høste ca. 200.000 knolde hvert år. Avleren Carlos drev virksomheden videre efter sin far, som for mange år siden startede forædlingsarbejdet på Narcissus. Krydsningsarbejdet og udvælgelsen fører han videre, for det er en langsommelig proces at få nye typer af Narcissus frem. Et nyt frø er hele 5 - 6 år om at nå til det stadie, hvor det blomstrer. 

Narcissus er en planteslægt med omkring 60 arter, som vokser i Europa og Asien. Deres naturlige voksesteder er i skovområder, på bjergskråninger og på enge. Blomstringen falder mellem marts og maj måned, og den mindste bliver kun 5 cm høj, mens de højeste er omkring 60 cm.

Carlos fra Holland anbefaler:

 • Læg altid Narcissus om efteråret
 • Læg løgene, så de dækkes af to gange løgets højde (er løget 5 cm højt, så skal det dækkes af 10 cm jord
 • Narcissus skal gødes i marts/april måned med naturgødning
 • Klip først toppen af planterne omkring begyndelsen af juni måned, så løget kan nå at trække sine næringsstoffer tilbage

 

Selvoptaget
Det latinske navn Narcissus stammer fra en legende i den græske mytologi. Her blev bjergnymfen Echo forelsket i den smukke unge Narcissus. Han var dog alt for selvoptaget til at ænse nymfen, så derfor straffede guderne ham ved at forvandle ham til en blomst, der til evig tid må stå med bøjet hoved og spejle sig i vandet. 

Skal haven gødes hvert år? 

Gødning giver sunde roser

Gartneren i landets mange havecentre og planteskoler får rigtig mange spørgsmål om gødning til haven. Og det er relevant at snakke om gødning her i det tidlige forår, hvor planternes livsfunktioner netop starter. Temperaturerne har både været oppe i nærheden af 20 grader og nede og vende minus 5 grader, så april lever op til sit ry som den måned, hvor vi vejrmæssigt kan vente os lidt af hvert. I jorden har temperaturen været oppe over 10 grader mange steder, men sidste uges kulde har straks sat en stopper for den lune jord, som er tilbage på mere moderate temperaturer.

Plantemad
Vores planter skal have noget at leve af, så ja, haven skal gødes hvert år. De løvfældende buske og træer trækker hvert efterår næringsstoffer tilbage fra bladene, men det er ikke nok til at sikre sunde og velvoksende planter. Der skal næring til. Stauderne, roserne, nåletræerne, slyngplanterne og rododendron skal selvfølgelig også "fodres". Græsplænen har mange været i gang med at klippe flere gange, og nu er der så meget groning i den, at første omgang gødning er vigtig. (Når du gøder græsset, så fortrænger du mos og ukrudt)

Valg af gødning
Det er en ren jungle med farverige gødningsposer i forskellige størrelser og til forskellige formål. En type til græsplænen, en til surbundsbedet, en til køkkenhaven osv. Hvorfor er det vigtigt at gøde med forskellige gødninger? 
Der er stor forskel på vores planter. Roserne bruger meget gødning på at danne nye grene og blomster, mens prydbuske og træer ikke bruger så meget. Græsplænen er også én af de steder i haven, hvor der er brug for at gøde, men græsset har brug for en anden type gødning, end roserne har (der er jo også stor forskel på græs og roser). Derfor er der gødning til forskellige planter i dit havecenter.
Naturgødning eller handelsgødning
Dernæst er der forskel på, hvordan gødningen er fremstillet. Handelsgødning kender de fleste. De hvide kugler, som man doserer ved hver plante eller kaster ud over plænen. Den er fremstillet som en slags salt og virker hurtigt, men er også hurtigt brugt op og vasket ud. Handelsgødning opløses, når du vander eller det regner.
Naturgødninger er fremstillet på basis af dyrenes efterladenskaber, tang og andre næringsholdige restprodukter fra naturen. Naturgødninger virker derfor langsommere, men holder også i længere tid. Flere undersøgelser peger desuden på, at vores mikroliv i jorden bedst trives, når vi bruger naturgødninger. Mikrolivet er med til at sørge for, at planterne er i god vækst og forbliver sunde. 
Da udsigten til nedbør ligger ude i fremtiden, vil det være oplagt at anvende naturgødning. 
Kompost
Kompost er resultatet af plantemateriale, der er nedbrudt, så det ligner jord. Næringsindholdet er ofte højt, og man har svært ved at deklarere kompost. Man ved altså ikke helt, hvad man har med at gøre. Kompost fra egen have giver god mening, og når du laver dit haveaffald om til nyttig jordforbedrende og næringsgivende kompost, så sparer du miljøet for en del CO2. Komposten fra genbrugsstationer er resultatet af alle haveejeres aflevering af haveaffald suppleret med kommunens egen haveaffald. Under rimelige kontrollerede forhold komposteres al materialet centralt for derefter at blive leveret tilbage til de lokale afdelinger, hvor man ofte kvit og frit kan hente kompost hjem til haven. Når man vælger at anvende kompost fra kommunen, så skal man blot være klar over, at der ingen deklaration er, du ved intet om, hvad der kan være i komposten af eventuelle ukrudtsdele eller frø, og næringskoncentrationen kan både være mega høj og meget lav.
Vælger du at købe kompost i poser i dit havecenter, så skal producenten sørge for, at produktet er deklareret og fremstillet, så det lever op til teksten på poserne.

Havetips uge 14
Af: Marianne Bachmann Andersen

Det er forår og alting springer ud  

Lige nu forandrer haven sig fra dag til dag. Nogle af de tidlige forårsløg takker af for i år og levner pladsen til nye, der endnu mangler at folde sig helt ud. Krukker, fade og kurve er fyldt op med pyntelige forårsløgplanter, for gartnerne har været flittige og tilbyder et stort og bredt udvalg. Smukt ser det ud, når de står sammen med årstidens stedmoder og primula.
Plant løgene fra krukkerne ud i bedet, når du skifter til næste hold blomster i dine krukker. I havens bede vil du kunne gense de smukke blomster til næste forår.

 

Fyld bedene op med løgvækster
Mange haver har et eller flere blomsterbede. I dem kan der være plantet stauder, buske eller evt. roser. Bedene er her i forårets næstsidste måned stadig lidt vinterlige i deres udtryk, for det er et fåtal, som for alvor er begyndt at røre på sig.
Hvorfor ikke lave en tidlig sæson med smukke forårsløg? Når løgplanterne er færdige med at blomstre, så tager de øvrige planter blot over til næste blomsterflor. Løgene generer ikke stauderne, og stauderne generer ikke løgene.

 

TIPS
Brug telefonens kamera og tag billeder af dine blomsterbede lige nu. Når du til efteråret kan lægge prydløg, så finder du blot billedet frem og ser, hvor der er plads

 

Fint skal det være - eller skal det?
I et staudebed er der altid en ekstra tjans her om foråret. De visne toppe skal klippes ned og man skal lige fjerne bladene, så de nye skud får lys og luft. Mange ønsker at lade blade og afklip blive i bedet, så det kan formulde og bidrage til jordens struktur. Det er en fin metode at have stauder på - man skal bare lige holde øje med, at blade og topaffald ikke dækker for de nye skud. Hvis man bedst kan lide, at der er ryddet op, så kør top og blade på komposten. Når materialet er formuldet, så kan det komme retur i staudebedet og gøre gavn.

https://d33v4339jhl8k0.cloudfront.net/inline/87359/0b953b9fe562d8b0b4883a90ebebea34229b3360/3a6eb52bbe5f694ec99175506aa3fda81e23cf5a/image002.jpg

Tid til haven

Havetips uge 13
Af: Marianne Bachmann Andersen

 

Kamp til hækken

Her ser du fire par. Fra venstre er det Nickolas og Jonna, Michael og Tina, Mathias og Rasmus -yderst til højre er det Katrine og Lilli. Dem får du mulighed for at følge, når de gennem seks programmer skal anlægge hver deres have i det nye Tv-program "Kamp til Hækken". Havecentrenes brancheforening er samarbejdspartner på programmet, som sendes på TV 2 og TV 2 Play med opstart d. 2. april kl. 20.55 og de fem følgende mandage.

Haveglæder har set med fra sidelinjen
Alle programmerne er optaget sidste år, og Haveglæder, som både er et magasin, en hjemmeside, et nyhedsbrev, Facebook og lnstagram har fulgt udviklingen af haverne og har været så privilegerede, at få lov at lære de fire par lidt bedre at kende. Derfor kan du læse mere om programmet, de fire par, de to dommere og værten Felix Smith, når du henter dit gratis eksemplar af Haveglæder magasinet netop nu i dit havecenter.

Programmet går ud på ...
Alle fire par får hver deres jordlod på 320 m2, som er omkranset af en ligusterhæk og grønt græs. Ligeledes har alle fire par et flot drivhus, som de selv må bestemme hvor skal stå. Nu skal de så komme med deres overordnede plan over deres nye have. I planen skal der være plads til i alt fem udfordringer, som skal løses gennem programmerne. De to kompetente dommere finder vinderen af udfordringen, som får ekstra penge til budgettet, som er på 120.000 kr. pr. have. Når alle udfordringer er gennemført, skal parrene afslutte deres have med et mesterværk, og nu bliver det spændende at se, hvem der løber med sejren og hoved præmien på 200.000 kr.

Forårstravlheden breder sig

 de sidste mange år har været meget større aktivitet i din have, end året 2018 byder på. Vejret er det store samtaleemne, og mange kan nu huske tilbage på forår, der har været lige så kolde - mon ikke blot dette forår er en slags "normal", som vi i eftertiden kan mindes. Sikkert og vist er det, at solskinstimerne vækker alle planterne fra deres dvale, og forår blev det… 

Græsplænen Den har haft en hård vinter. Nu står plænen gusten og ujævn fyldt med mos. Dykker du ned i laget af vissen græstop, så kan du allerede nu se de små grønne skud, som sikrer plænens fremtid. Du kan hjælpe plænen ved at:

 • Finde løvriven frem og fjerne alle løse blade, visne græstotter og smågrene. Når du river plænen over, så "lufter" du også toppen, så der kommer mere lys ned til det nye liv
 • Når der er tydelige nyvækst, så skal du tildele din plæne gødning. Der findes mange forskellige gødningsprodukter - også nogle, som undertrykker mos. Du kan få en snak med din gartner om valg af gødning, som netop nu er meget aktuelt
 • Undlad fortsat at færdes for meget på plænen. Det gælder især de plæner, hvor jorden er meget vandmættet

Forberedelser kan vejret ikke ændre på 

Frost og sne kan bare komme an! Vi forbereder os bare på forårets komme ved at gå i det lune havecenter for at shoppe lækre frødrømme til den kommende havesæson. Her er der masser at vælge imellem, og det behøver ikke koste en formue at få udlevet drømmene. Find også inspiration til din næste ønskeseddel. Vi er mange, der har lidt svært ved at finde på gode ønsker, når vi fylder år. I haven er der altid plads til fornyelse, så gå en tur blandt de mange planter, få en snak med gartneren, og så bliver det nemmere at ønske sig noget næste gang, man fylder år. 

Nyt krukkeliv

I år skal nogle af krukkerne skiftes ud. Flere af de gamle terracottakrukker i min have er frostsprængte, og det er da ærgerligt, men også et påskud for at få lidt fornyelse på denne front.

TIPS De gamle ødelagte krukker gemmer jeg skårene fra, for de er ret gode at lægge i bunden af de ny som drænlag. 

Det er forår og alting klippes ned 

… der beskæres i buskadser og budgetter. Vi kender nok alle Poul Dissings fremføring af Benny Andersens tekst og mange nyder at synge den fabelagtige tekst fra denne sang, som hylder forårssolens helbredende virkning. Uanset hvor meget man skylder i skat, har caries i tandkødet eller om det er alderen, der trykker, så ophæver forårssolen den lidt trælse stemning. Alle - også dem uden buskadser - trives bare bedre, når solen livgivende skinner. Både de motoriserede cykler og dem med rugbrødsmotor fylder på vejene, ungerne drøner rundt på græsset og spiller bold eller hopper i trampolin, mens os med buskadser skal have fundet saksen frem.


Roserne står først og fremmest på listen, men når de er klippet ned, så er der et par andre relevante planter, som skal klippes ned.

Hortensia
Der er overordnet to grupper af hortensia.
Gruppe 1 dem, der blomstrer med knopper dannet sidste sommer
Gruppe 2 dem, der blomstrer med knopper, som først dannes i år

Gruppe 1 
Almindelig hortensia (Hydrangea macrophylla) danner deres blomster i enden af sidste års skud. De skal derfor IKKE klippes nu. Fjern dog gerne de visne blomsterhoveder fra sidste års blomstring. Klatrehortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) hører også til gruppe 1. Hortensia i gruppe 1 blomstrer allerede fra juni måned.

Gruppe 2
Havehortensia (Hydrangea paniculata) og træagtig hortensia (Hydrangea arborescens) danner deres blomster på dette års skud, og kan med fordel klippes tilbage, så der kun er 2 - 3 knopper på hver gren (svarer til 20 - 25 cm). Gruppe 2 hortensia blomstrer først fra slutningen af juli og ind i efteråret.

Er du i tvivl om, hvilken gruppe dine hortensia tilhører, så tænk på, så ret dig efter blomstringstiden eller spørg din gartner i dit lokale havecenter. 

Lavendel
Nu er det også tid til at få klippet lavendelbuskene ned. Jo kraftigere en tilbageklipning du kan udføre, jo mere kompakt og fin blomstring får du. HUSK aldrig at klippe længere ned, end der stadig er synlige blade på planten.

Sommerfuglebusken
I år er sommerfuglebuskene grønne, men det er de ikke altid. Ofte snupper vinteren ca. halvdelen af skuddene, og derfor vil buskene vokse og danne en forholdsvis kompakt version. Du behøver ikke klippe dine grønne sommerfuglebuske, men hvis du ønsker en mere kompakt busk med mange blomsterbærende skud, så skal du klippe busken tilbage nu. Ældre buske klippes til ca. 50 cm, mens unge buske godt må klippes ned til ca. 30 cm.

https://d33v4339jhl8k0.cloudfront.net/inline/87359/06965f5de3e12278853dd2e6a9c1cca3e47855f2/037e2f6f8cd028503278a598c2d0f97dbd2b3df5/image004.jpg

Må roserne beskæres?

Er du en lykkelige haveejer med roser, så bør du hvert år beskære planterne, så de fortsat er fantastiske at se på. Et af de mest almindelige spørgsmål om beskæring handler om det rigtige tidspunkt at beskære roser på.

Beskær altid om foråret
Der findes masser af information om, hvordan man lige gør det der med rosenbeskæringen. Der findes også vejledning i at roserne skal beskæres om efteråret. Det er mest forkert - men også lidt rigtigt. Mange af vores roser fortsætter nemlig deres blomstring helt hen i december måned, og derfor må du meget gerne klippe den yderste del af rosenbusken - den med de visne blomster - af om efteråret. Rosenblomsterne bliver nemlig meget let angrebet af gråskimmel, som i løbet af vinteren kan bevæge sig ned i rosens grene og derved forvolde skade.

Hovedbeskæringen skal ske om foråret. Nu kan det så næsten gå galt igen, for hvornår er det så forår? I år var det jo forår i februar måned. Vi har ikke to ens vintre, og vi ved ikke hvordan vejret arter sig, så derfor skal man holde fast i den regel, der siger:

Når forsytiabusken blomstrer skal du beskære dine roser

De fleste år vil forsytiabusken først springe ud omkring det tidspunkt, hvor dronningen har fødselsdag (16. april), men i år er dette tidspunkt rykket frem til sidste halvdel af marts. Lige nu kan vi nyde de lysende gule blomster på forsytiabusken, og mange af sideknopperne på rosenbuskene er også sprunget ud - gå derfor blot i gang med saks og rosenhandsker nu.

Gødning
Slut af med at tildele dine roser en god rosenjord og rosengødning. Nu har du givet roserne den bedste forårskur og -start.

Uge 12

Find knoldene frem

Tanken om den ene overdådige buket afløst af endnu en buket med de skønne georginer øger motivationen til at slæbe de gemte kasser med overvintrede knolde frem fra gemmerne. En lang vinter under frostfrie forhold kan allerede nu få ende, og knoldene vil hurtigt vækkes, hvis de får lys og fugtig jord.

Fik ikke gravet dem op
Det er langt fra alle, som når at få gravet bedet med de afblomstrede georgineknolde op i efteråret. Nogen bor måske i så lune egne, at de blot lader naturen gå sin gang - og glæder sig over de sorter, som nemt kan stå ude selvom det fryser lidt indimellem. Sådan vil der nok være flere, der i år vil opdage, at knoldene i jorden slet ikke har taget skade. 

Langsom starter
Georginer er langsomme i optrækket om foråret. Har du selv overvintret knolde, eller er du i havecentret eller planteskolen for at købe dem, der ligger i poser, så kan du faktisk godt drive dem frem i dit drivhus eller udestue. Georginers tilvækst stiger i takt med stigende temperatur. Står de køligt i drivhuset, vil de stille og roligt danne nye skud - driver du dem ved stuetemperatur, vil de nye skud blive lange og ranglede. Vi anbefaler at du driver dem langsomt frem ved lavere temperaturer. 

Fugtighed
Samtidig med at knolden danner nye grønne skud, så vækkes den del af knolden, som skal sørge for vand og næring også. Det er derfor vigtigt at du i denne drivningsproces sørger for at der er godt med fugtig jord omkring knoldene. Det bedste resultat fås nok, hvis du potter hver knold i en potte, men en kasse med spagnum i bunden kan også gøre det.

Vent med at plante ud
Du kan ikke sætte georgineknoldene ud i din havejord allerede nu. De vil tage skade af den nattefrost, som helt sikkert vil komme flere gange, inden det for alvor er rigtigt forår. Det bedste er at vente til midten af maj måned, hvor vi næsten kan være sikre på, at der ikke kommer frost om natten. Du kan også "vove" at plante ud i sidste halvdel af april - så skal du blot sørge for, at de fine skud kan dækkes med beskyttende fiberdug, hvis der varsles nattefrost.

 

Uge 43

Årets sidste klip 

Efteråret har indtil videre været utrolig dejligt med mange solskinstimer og ganske mildt vejr. Det varer desværre ikke ved, så inden du går helt ”havetræt”, så er der et par ting, som skal ordnes, og én af dem er græsplænen.

Sådan sikrer du dig grønt græs til næste år
Græsplænen har mange funktioner i haven. Den er med til at binde havens forskellige afdelinger sammen. Bedene afgrænses fint med græs, og så får det haven til at fremstå som en helhed. Stier af græs fører os hen mod noget, og den brede plæne kan bruges til leg, boldspil og afslapning. Græsfladen sørger for at jorden er dækket med plantevækst, og når det regner meget, så er græsset med til at lede vandet ned i jorden – langt mere effektivt end en fast belægning af eks. sten og fliser.
For at sikre de mange positive egenskaber ved græsplænen, så er det nødvendigt at passe den – også på denne årstid.

Saml nedfaldne blade med din plæneklipper
Græs kræver lys og luft. Hvis der ligger en dynge af visne blade, så trives græsset ikke. Lige nu er bladene sprøde, men snart vil de blive våde og fedtede, og så vil græsset i værste fald rådne og gå ud. Du skal derfor løbende samle de nedfaldne blade op fra din plæne. En rive og trillebør er én metode, men sætter du din plæneklipper til at slå med opsamling, så findeler den bladene - og de er lige klar til en tur på komposten. Du kan også blot klippe bladene i stykker uden at samle dem op, så vil regnormene findele det organiske materiale gennem græsmåtten.

Øg klippehøjden
Når vi slår græsset meget tæt og dybt, så indikerer vi, at det skal skynde sig at vokse en hel masse. Det er en god metode om foråret, når vi gerne vil have en tæt plæne. Her i slutningen af sæsonen er det faktisk bedst at sætte klippehøjden op, så det står lidt langhåret tilbage. Det giver græsset ro til at gå lidt i dvale, for det skal ikke kæmpe med en masse nyvækst for at overleve. Det handler lidt om at finde det rigtige længde, så man slipper for at blive ved med at klippe, men omvendt må det ikke blive så langt, at det vil kunne lægge sig ned, når det eventuelt bliver snevejr.

Klip kun i tørt græs
Det bedste resultat fås afgjort, hvis du sørger for at klippe i tørt græs. Årstidens høje fugtighed kan godt være en udfordring, men venter du til sidst på dagen, så har vind og sol mindsket fugten.

Du kan stadig nå at så nyt græs
Måneden ud er det muligt at så nyt græs. Spiretiden er lidt længere, men jordens temperatur er stadig høj nok til, at græsfrøene vil spire.

Plant gerne selvom bladene falder af

Når træer, buske og stauder taber deres blade, er det et udtryk for, at planterne går i dvale. Inden de kaster løvet, så trækker de fleste planter nyttige næringsstoffer tilbage til stammen og rodnettet – det er sådan høstfarverne opstår. Når planterne er gået i dvale, er deres behov for vand og gødning minimal, og de er derfor lettere at flytte fra marken og ind i en have som eks. hæk.

Pottegroede planter
Gamle dages planteskoler havde slet ingen plastikpotter, som de dyrkede i. Dengang groede alle planterne ude i jorden, og når efteråret startede, var det muligt at grave planterne op, sortere og bundte dem, så de nemmest muligt kunne sælges. Hele vinteren var det muligt (hvis jorden ikke frøs) at arbejde med planterne til salg, men resten af året var det ikke muligt at flytte dem. Der er stadig mange som kan huske, hvordan man tog til planteskolen og fik gravet en klump staude op, hjembragte den pakket ind i avispapir, og så skulle den straks graves ned i haven.
Behovet for at kunne handle med planterne hele året rundt blev løst ved at plante i først poser og senere faste potter. I Danmark blev de første store produktioner i potter sat til salg i 1960’erne, og mens man brugte mange ressourcer på at finde den rigtige jordblanding og gødningssammensætning, voksede sortimentet, som i dag er helt bredt dækkende fra stauder til hækplanter.

Fagfolk anbefaler efterårsplantning
Din gartner er stemt for, at du skal plante nu. Et gammelt mundheld siger: ”Det du planter i foråret kan gro, mens efterårsplantning vil gro”. Ikke alle mundheld holder ved, og heldigvis vil de fleste planter vokse videre, selvom de ikke bliver plantet om efteråret. Vi er ikke så havemålrettede om efteråret, og så er det jo helt fint at vente til foråret, hvor de nyplantede planter blot skal have lidt mere opmærksomhed for at lykkes. Omvendt er det smart at få plantet de to frugttræer, som familien har talt så længe om nu. Det kan også være, at den nye hæk mangler at blive plantet – den kan du nå at plante så længe jorden ikke er frossen. Roser er også oplagt at få plantet, og mangler du stedsegrønne planter, som jo er uundværlige i den nært forestående dekorationssæson, så handler det bare om at besøge dit havecenter og se det store udvalg.

Uge 41

Skal du plante hæk i efterårsferien? 

Vi er benådet med særdeles venligt efterårsvejr, og en tur i haven er kun en dejlig beskæftigelse. Udover ukrudtslugning, prydløglægning og høst af grøntsager fra køkkenhaven, så er det blevet plantevejr. Vi lever i et rigtigt hække-land, hvor vi både kan finde på at plante hække inde i haven og selvfølgelig rundt om vores grund. Hække kan nemlig dele haven op i forskellige rum, danne en god baggrund for eks. staudebedets blomster, og så er skærmeffekten uovertruffen. Når behovet for ny hæk opstår, så bør du lige løbe disse punkter igennem:

Mål arealet op
Til beregning af antallet af hækplanter er det nødvendigt at vide, hvor lang din nye hæk skal være.

Hvilken hæk?
Skal det være en stramt klippet hæk, en uklippet lidt vildere hæk eller en vintergrøn hæk?

Rens jorden
Jorden må ikke være fyldt med planter og planterødder. Det er praktisk at fjerne større sten, og så skal ukrudt og græs fjernes 40 – 50 cm på hver side af jorden.

Forarbejd jorden
Nye planter etablerer sig bedst i porøs og gennemgravet jord. Oplever du at jorden, som du skal plante i er stenhård og ubekvem, så skal du søge rådgivning i dit havecenter og få hjælp til jordforbedring.

Turen til dit havecenter
Det er her, du kan se udvalget af de forskellige hække. Du får god rådgivning, så du lykkes med at få plantet din nye hæk, når du taler med fagfolk.

Plantetidspunkt
Barrodede planter skal plantes om efteråret eller foråret. Hækplanter i potter eller med klump kan stort set plantes hele året.

Sidste klargøring
Sørg for at de barrodede planters rødder er fugtige frem til plantningen. Spænd en snor ud, så du ved, hvor hækken skal plantes. Da det er lidt upraktisk at plante oven i en snor, kan du evt. markere linjen. Det kan gøres med spidsen af et hakkejern eller en pind, som trækkes henad jorden. Andre benytter sig af at flytte snoren 50 cm til den ene side, hvorefter man så planter i en lige linje med samme afstand.

Plantningen
ALLE rødder skal ned i plantehullet eller planterenden. Spred rødderne godt ud, og har du problemer med at få plads til dem, så skal du grave mere jord væk. Plantehøjden skal være den sammen, som den planterne voksede i, da den stod i planteskolens mark. Fyld jord omkring planterne og træd jorden godt til.

Vanding
Det er vigtigt at vande, selv om jorden er fugtig. Vandet får jorden til at skabe en god kontakt til de rødder, som skal i gang med at vokse. Grundvanding med 20 – 30 l vand pr. løbende meter hæk.

Flis
For at undgå ukrudt i at invadere en nyplantet hæk, vælger mange at dække jorden af med et lag flis. Flis er mange ting, og vi anbefaler, at du kun anvender barkflis, som ikke indeholder skadelige syreforbindelser. Læg 10 – 15 cm barkflis på og gød med ekstra kvælstofholdig gødning til foråret, for barkflisen ”stjæler” næringen fra din hæk. Barkflis holder ca. 4 år.

Kreativ efterårsferie 

Det er blevet meget mørkt både morgen og aften, men dagens længde er alligevel på 11 timer, så der er rig mulighed for at bruge lidt tid på en tur i haven, på stranden eller i skoven. Skolernes efterårsferie står for døren og mange benytter sig af at lave et afbræk fra hverdagen og tilbringe efterårsferien sammen med familien i et sommerhus. Man kan også blive hjemme og give haven en overhaling med indlagte ekskursioner til flotte danske destinationer med madpakken i rygsækken og en pose til at samle lidt af naturen ind.

Græskarskæring
De store flotte græskar skal selvfølgelig udhules og dekoreres. En fin beskæftigelse for både store, mellemstore og mindre børn. Den elektronisk skærm kan lægges i skuffen og det gælder om at bruge lige så meget tid, man lyster på at skære og skrabe græskarsindmad ud. Rens gerne nogle af kernerne, som du kan bage i ovnen med lidt salt.

Dekorationer med naturen
Find limpistolen frem og lav små landskaber med koglemænd og -damer i moslandskaber med fabeldyr af kastanjer og agern. Der er masser af nedfaldne nødder og kastanjer; og på stranden kan man samle muslingeskaller og tang.

Efterårets løv
Høstfarver er så småt ved at indtræffe på mange af vores planter. Der er stor forskel på form og farve, så saml en hel masse forskellige sammen og lad dem tørre. Nu kan de bruges til at binde en krans, presses til at lave lykønskningskort eller bordkort. Du kan også prøve at tegne på dem – her er Posca-tusser nok de bedste.

Uge 39

Små paradisiske æbler 

Der er ingen tvivl om, at vi er belønnet med ekstra mange frugter på de fleste træer i år. Det fine forår med optimal blomstring har sikret god bestøvning, og planterne kvitterer for en varm sommer med rigtig mange frugter. Sensommerens vejrskifte med mere nedbør har resulteret i flotte frugter på paradisæbletræerne, og det kan du få glæde af, hvis du koger saft af dem.

Sådan gør du

 • Høst frugterne. Det kan være nødvendigt at klippe dem af, for de sidder ret godt fast. Frugterne er modne, når kernerne skifter farve til brun
 • Rengør og skær evt. de største over
 • Hæld lidt vand i en gryde og kog nu de mange små æbler til mos
 • Når de er helt udkogte, hældes saften op i en saftpose eller et dørslag med tyndt klæde
 • Lad saften trænge gennem klædet natten over
 • Mål saften af og kom næsten lige så meget sukker ved (1 l til 1 kg sukker)
 • Rør geleringsmiddel i saften
 • Kog den igennem i ca. 10 – 15 min. mens du fjerner urenheder på overfladen
 • Nu kan den klare væske hældes på rengjorte glas

Du kan med fordel plante frugttræer nu
Efteråret er som bekendt et rigtig godt tidspunkt at plante på. Jorden er fugtig og stadig så lun, at de nye rødder nemt kommer i gang med at vokse. Fordelen ved denne årstid er også, at du kan se, hvad du planter. Er det de kuglerunde gule frugter fra sorten ’Butterball’, de lidt mindre særdeles dekorative røde runde frugter fra ’Brandkjær’ eller de noget større æbler fra paradisæblesorten ’Hyslop’?

Besøg og og se endnu flere forskellige sorter. Paradisæbletræer har den smukkeste blomstring hvert forår, bliver et mellemhøjt træ og efter frugtsætningen omdannes det mørkegrønne løv til en flot gyldent krone i din have.

Et godt nøddeår

Falder snakken på høst i haven, så er dem med valnøddetræer spændt hårdt for. De store gamle valnøddetræer smider nemlig kilovis af lækre nødder mod jorden i disse uger. Nødderne skal selvfølgelig samles op og gemmes til hele vinteren. Er man heldig at valnødden dumper ned uden den grønne skal er det let nok, men ofte falder hele molevitten ned på én gang. Skallen farver kraftigt, så sørg for at høste i tøj, der må blive plettet. Fjern de bløde skaller og vask dem eventuelt i en spand med lunt vand.

Opbevaring
Urenheder på ydersiden af skallen udvikler sig hurtigt til skimmel. Et anerkendt råd er at bade de rengjorte valnødder i en opvaskebalje med lunt vand tilsat ½ dl atamon. Her må de højst være i fem minutter inden de tages op og tørres på en rist. Opbevar de rengjorte valnødder køligt og tørt. Er man ikke tilhænger af at bruge atamon, så kan man lægge nødderne i kasser med netbund i ét lag så der er godt luftskifte. Tilse nødderne og fjern de mugne, så smitte undgås.

Plant nu
Du kan sagtens plante valnødder og høste frugter efter få år. Det er nemlig sådan, at de podede valnøddesorter er så ”gamle” at de blomstrer og sætter frugter allerede 3 – 4 år efter podningen. Da træet ofte er to år gammelt, når du køber det, så varer det ikke længe før du kan høste dine egne valnødder. Plant gerne her i efteråret – så er du allerede foran!

’Broadview’
En sort med mere kompakt vækst end den almindelig valnød, men bliver stadig et stort træ. Frugterne er større og udbyttet stabilt. Får frugter allerede efter 1 – 2 år.

’Buccaneer’
Denne sort får meget store frugter. Får mange grene i kronen, der med årene bliver bred. Får frugter allerede efter 1 – 2 år.

Beskæring
Valnødder hører til gruppen af planter, der er ”blødere”. Det vil sige at de, ved beskæring, har svært ved at lukke deres sår. Tidspunktet for beskæring skal derfor være mens træet er i vækst og bedre kan kompensere for ”blødningen”.

Uge 37

Plant forårets have til 

Sensommeren byder på mange dejlige stunder i haven, som nu igen er frodig og grøn. Husker du tilbage på årets start i haven, så mindes du måske de allerførste blomster, der sprang ud i bedene – nemlig blomsterløgene. Først de gule erantis, så de hvide vintergækker, de flotte krokus og alle mulige narcisser. Lidt senere dukkede tulipanerne op, men blomstringen blev lidt kort, for varmen buldrede frem.

Ønsker du flere blomsterløg i din have, så er det nu, du skal lægge dem
Når man producerer nye løg til os forbrugere, så høstes markerne om sommeren. Løgene deles og sorteres i størrelser som efterfølgende lægges i salgsposer. De sidste uger har havecentrene haft travlt med at pakke forårets løg ud og gøre klar til salg. Det er nemlig sådan, at du skal lægge de løg, som du ønsker i din forårshave allerede nu.

Sådan gør du

 • Prydløg placeres i fuld sol.
 • Vintervåd jord bør undgås.
 • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten.
 • Jorden skal være porøs og jævn – gerne iblandet lidt spagnum.
 • Læggedybden afhænger af løgets størrelse. Læg eller plant løget i en dybde, der svarer til løgets højde tre gange. Et løg på 3 cm lægges ned i 9 cm.

Prøv noget nyt
Sortimentet er stort og bredt, så der er rig mulighed for at prøve nye løg af. Gartneren i dit havecenter står klar til at vejlede dig i, hvilke løg der passer i din haves forskellige bede. Måske ønsker du dig vibeæg eller kejserkroner? Du kan sikkert også let blive fristet af de flotte lilla og hvide prydallium, som der findes flere sorter af. Nogle danner meget store hoveder, mens andre først springer ud, når sommeren er på vej. Tulipaner er altid sikre vindere i haven. Desværre er de ikke altid så holdbare, så for at være sikker på tulipaner i haven, er det en god idé at lægge nye løg hvert år.

PS Måske kunne du fristes til at plante en krukke til? Så er det også nu og frem til november, du kan gøre det. Løgene kan lægges i flere lag, så du forlænger krukkens blomstringstid.

De smukke prydgræsser 

Der er noget helt specielt ved sensommerens lys og dufte. Klare nætter giver tåge om morgenen – jordens varme møder nattehimlens kulde. Havens planter dækkes af morgendug, men bliver snart varmet op af lune vinde og dejlig solskin. Lige nu står prydgræsserne og brillerer med smukke bladaks og blomster på lange bløde aks.

Mange at vælge imellem
Er du interesseret i at lære nogle af de mange prydgræsser nærmere at kende, så er det lige nu, du kan se et stort og bredt sortiment af dem i dit lokale havecenter. Her vil du bl.a. kunne se flere sorter af elefantgræs, staudehirse, lampepudsergræs, pibegræs, star, rørhvene og blåaks. Der findes lave tuedannende græsser til forgrunden af bedet eller som bunddækkende planter under træer og buske, og der er selvfølgelig også store oprette og majestætisk udseende prydgræsser, der virker som ”show-stopper” i et hvert haveanlæg.

Vidste du at…

 • En af de tidligste græsser om foråret er rørhvene?
 • Elefantgræsser findes i sorter, der kun bliver 1 m høj, men også i sorter, der bliver 2 – 3 m høje?
 • Prydgræsser er nogle af de letteste planter i haven? De skal blot klippes ned én gang om året – derefter klarer de helt sig selv.
 • Kombinationen af stauder og prydgræsser er oplagt. Stauder, der blomstrer i sensommeren får fint selskab, når de er plantet sammen med prydgræsser. Eksempelvis sankthansurt, hjortetrøst og pileurt.

Du kan også plante prydgræsser i krukker? Husk at plante i en god krukkemuld, så vil du have glæde af dine krukker i op til tre år, inden de skal plantes om eller ud i et bed.

Uge 34

Nu kan du plante nye jordbær 

Drømmer du også om at fylde skålen med friske og helt modne bær fra egne planter, så er august måned det helt rigtige tidspunkt at etablere nye jordbærplanter på.

Har du allerede et jordbærbed?
Mange dyrker jordbær i køkkenhaven eller i højbedet, og desværre har mange oplevet, at den lange tørke har haft stor indflydelse på planternes ve og vel. Hos nogle er planterne endog gået helt ud, og det skyldes, at jordbærplantens rodnet gror helt oppe i de øverste jordlag, hvilket gør planterne ekstra følsomme overfor manglende vand. Helt brune og visne planter vil ikke komme igen, selv om vi har fået regn.

Er dine planter grønne og friske, så skal de selvfølgelig have lov at vokse videre, MEN det er en god idé at indføre et rotationsprincip, for jordbær er en kortlivet plante, der efter 3 – 4 år næsten ingen bær sætter. Har du derfor fire rækker jordbær, så fjern den ældste og plant en helt ny og frisk række.

Sådan gør du

 • Plant altid i frisk havejord – ikke hvor der har vokset jordbær før
 • Jorden skal være fri for ukrudt og store sten
 • Jorden skal være porøs og jævn
 • Mål jordstykket ud og køb friske planter i dit havecenter, så du kan plante til med ca. 40 cm mellem planterne i rækken og omkring 1 m mellem rækkerne
 • Tilfør gerne lidt kompost eller naturgødning, når du planter

De ”gamle” planter
Dit jordbærbed skal luges rent for ukrudt, og så skal du klippe alle udløberne af. Udløbere er de lange skud, som jordbærplanterne sender ud fra basis af planten. I enden af udløberen sætter planten ofte en lille ny plante. Ved at klippe udløberne af, sikrer du dig at jordbærplanten koncentrerer sig om at danne blomsteranlæg, som til næste år vil fylde din skål med de dejligste jordbær.

Når du har klippet udløberne af, så skal bedet tilføres naturgødning eller topdresses med god kompost.

PS Vi anbefaler at du ALTID planter sygdomskontrollerede jordbær fra havecentret så du sikrer dig at planterne i dit jordbærbed forbliver raske

Lap havens huller 

Sommerens lange tørkeperiode er heldigvis forandret til en mere grøn og frodig sensommer, hvor græsset er blevet grønt, og havens øvrige planter er blevet langt mere levende at se på. Det drysser stadig med løse blade fra træerne, og æbletræerne kæmper også det bedste de har lært, så de når at modne frugterne, inden de falder til jorden.

Græsplænen
Vi er mange, som venter spændt på at HELE plænen bliver grøn, men må nok indse, at der skal lidt ekstra arbejde til at få lappet hullerne. I mellemtiden skal vi holde græsstråene klippede, og det gælder om at få så meget kraft i planterne, at de har de bedste betingelser for at vokse til. Maskinen skal indstilles, så den klipper relativt højt.

Blomsterbedene
Der er stor forskel på, hvordan blomsterbedene har klaret den lange periode uden nedbør. Roserne har klaret det nogenlunde, for de har så dybdegående rødder, at de har kunnet finde vand. Sådan er det ikke for mange af stauderne, som virkelig har haft deres sag for. Det kan derfor være særdeles fornuftigt at gennemgå staudebedene og få fjernet de visne toppe og døde planter. Under den visne top, er der måske allerede liv i nogle af de ”overlevede”, og de skal gerne have gode betingelser for at vokse igen. De uundgåelige huller, der efterlader bare pletter med jord i blomsterbedet vil snart gro til i ukrudt, så hvorfor ikke sørge for at få dem plantet til?

Find dine yndlingsplanter
Det er lidt ligesom at stå foran klædeskabet, hvor man har ryddet en masse tøj væk, som enten ikke længere passer, eller er gået af mode. Hvad skal vi fylde i det?
I havens blomsterbed har du nu fået mulighed for at plante de planter, som du allerhelst vil se på – helt uden at grave de gamle planter op og kassere dem. I dit havecenter er der fyldt godt op med flotte og inspirerende planter, så har du ikke konkrete planer, så lad gartneren hjælpe dig med at finde nogle spændende planter.

Uge 24

Sommervejr og -saft  

Det skønne varme vejr rykker på de tidspunkter, hvor blomsterne normalt springer ud, og det betyder, at vi allerede nu kan høste og lave de lækreste ting fra planterne i haven. Der er tale om ganske små projekter, som ikke tager lang tid, så hold en pause med vanding og lugning, og nyd alt det haven kvitterer med.

Hyldeblomstsaft
Hylden vokser vildt langs grøfter og i hegn, men den er jo en fantastisk prydplante, så du kan sagtens plante den i din egen have – så er du sikker på at kunne høste skærme og måske bær, uden at de er påvirket af udstødningsgas fra bilerne på vejene.

Opskrift
1. Høst 30 – 40 skærme og ryst dem, så der ikke sidder insekter og dyr
2. Klip så meget af stilkene af, som muligt – de er nemlig lidt bitre
3. Fyld blomsterne i et glas eller i en skål
4. Skær 1 - 2 økologiske citroner i tynde skiver og læg ved blomsterne
5. Kog en lage af 1 l vand tilsat 500 g sukker og 2 spsk. citronsyre
6. Hæld lagen over blomster og citronskiver

Stil blandingen køligt i 2 – 4 dage og sigt nu blomster og citronskiver fra. Smag saften til og tilsæt evt. ekstra sukker. Hæld på rengjorte glas og nyd den herlige saft på de varme dage.

Rabarbersaft og sirup
Høst rabarber inden de bliver alt for slappe – helst inden Sankthans. Skær stænglerne i ca. 5 cm store stykker og kog med vand og vanilje. Efter ca. 10 min. er rabarberne møre og du kan hælde saften gennem en sigte. Tilsæt sukker og kog saften op igen.

Opskrift:
500 g rabarber
1 l vand
1 vaniljestang (flækkes og kornene skrabes ud – kog vaniljestænglen med)
ca. 2,5 dl sukker

Rabarbersirup
Mål 2 d rabarbersaft og tilsæt 1 dl sukker og lad væsken koge indtil den begynder at tykne.

Rosens uge starter d. 25. juni 

Havens roser viser sig fra deres bedste side, og planterne står flotte og klar til blomstring – ja mange af roserne er allerede i fuldt flor. Det gælder især de historiske roser og buskroserne, som er vildt flotte med blomster og knopper i hundredvis.

I havecentrene landet over fejrer vi rosen i den sidste uge af juni. Havecentrene bakker op om Det Danske Rosenselskabs rosenuge, som i flere år har været et fast arrangement. I år har Det Danske Rosenselskab ekstra travlt, for de er værter ved World Rose Convention, som starter d. 29. juni og varer i fem dage.

Sådan får du flotte roser i haven

 1. Plant altid i frisk havejord uden store sten og rodukrudt. Tilsæt rosenjord ved plantningen
 2. Placér planterne i fuld sol og med masser af luft omkring
 3. Plant roserne 8 – 10 cm under podestedet
 4. Vand grundigt når du planter, og følg op på vandingen i tørre perioder
 5. Gød med rosenrødning omkring d. 1. i hver af følgende måneder: april, maj, juni, juli og august
 6. Får planterne bladpletter, så brug en bladgødning, som forstærker bladenes immunforsvar
 7. Klip de visne blomster af
 8. Beskær først roserne om foråret når forsytiabusken blomstrer

PS Hvis du har lyst til at forlænge duften af rosenblade, så er det supernemt at lave rosenvand:

Rosensaft – rosenvand
Høst 1 l kronblade af duftende roser.
Tilsæt 1 l vand og lad blandingen koge i ca. 10 min.
Hældes gennem en sigte og opvarmes på ny tilsat ca. 150 g sukker, kornene fra 1 stang vanilje og saften af 1 citron.

Kan bl.a. bruges til at lave glasur eller som bidrag i drinks

Uge 22

Varmen fortsætter 

Høj blå himmel og en lun brise er slet ikke til at stå for, så derfor bruger vi masser af timer på at nyde udelivet i dette forår. Ja, for det er stadig forår lidt endnu, men første sommermåned ligger lige omkring hjørnet. Så krydser vi fingre for, at højtryksvejret holder ved.

Udvid hjemmet
Det er helt oplagt at flytte spisestuen, køkkenet og måske også dagligstuen ud. Lige fra morgenen af er temperaturerne så høje, at man sagtens kan indtage sin morgenmad iblandt fuglesang og til biernes summen. Har man en arbejdsplads, hvor det er muligt at trække udenfor i pauserne, benytter de fleste sig jo af det, og er man så heldig at have en fridag til at komme ud i haven på, så er det rart at kunne søge skygge midt på dagen. Når dagen lakker mod enden, er det herligt at lave aftensmaden sammen på terrassen eller i udekøkkenet. Grillen klarer det varme, og salaten og tilbehøret kan nemt ordnes ved siden af. Det er rart at være sammen i familien og samtidig få klaret dagligdagens praktiske gøremål.

Indret dig med masser af planter
Der er et væld af fantastiske forårsplanter, som er rigtig dejlige i haven i maj og juni måned. Nogle af favoritterne i staudegruppen er pæoner, lavendel og staudesalvie. De kan både plantes i et bed nær terrassen eller plantes i krukker. Når der nu skal laves mad, så er det oplagt at plante til med krydderurter. Enten i et højbed eller i store krukker eller kar. Slyngende planter som blåregn, klematis og slyngroser fylder i højden, og har du brug for flotte planter i bunden, så er der mange forskellige sorter af storkenæb at vælge imellem.

Gode råd og en masse inspiration
I dit lokale havecenter er der meget travlt. Det gode vejr har sat ekstra skub i behovet for at plante – og til at passe haven optimalt. Foråret er det tidspunkt på året, hvor der er flest planter i havecentrene landet over. Ofte er det helt friske planter direkte fra planteskolen, som bliver pakket ud af rullecontainere. Det samme gælder for sommerblomsterne og udplantningsplanter som tomat, agurk, melon, aubergine, peber og chili. Udvalget er størst lige nu, så tøv ikke med at få plantet til. HUSK at din gartner kan hjælpe til med at få det til at lykkes optimalt for dig – uanset om du planter i højbed, altankasse, krukker eller i blomsterbedet.

PS Nyd vejret, for der er meldinger om lidt mere ustadigt vejr ved månedsskiftet!

Blåregn er højaktuel som juni måneds plante

Det gode majvejr har lokket de mange flotte blåregn frem tidligere, end normalt, men forhåbentligt fortsætter blomstringen langt ind i juni måned.

Derfor skal du plante blåregn i din have:

 • De får meget store klaser af de mest vidunderlige blåviolette eller hvide let duftende blomster hænger smukt ned fra denne slyngplante
 • Én plante kan formå at strække sig helt op mod 10 – 15 m, hvis der er plads
 • Planter du en pergola til med blåregn, så vil du kunne lave en vildt flot tunnel med frodige grønne blade og dejlige blomster i maj – juni måned
 • Beskæres nemt, så den passer til de forhold, den er plantet i
 • Du kan øge blomstringen, hvis du hvert år i august måned klipper de lange skud tilbage til 10 – 15 cm
 • Vinterbeskæring er en udtynding af de kraftige og ældste grene – sådan fremmes blomstringen også
 • Meget robust og hårdfør slyngplante, der danner kraftige stammer
 • Udfolder sig flottest på en varm og solrig vokseplads i næringsrig jord
 • Japansk blåregn, Wisteria floribunda, slynger mod venstre og kan få blomsterklaser, der er 20 – 50 cm lange
 • Almindelig blåregn, Wisteria sinensis, slynger mod højre og kan få blomsterklaser, der er 15 – 30 cm lange

Uge 20:

Pas godt på dine planter 

Vejret er så skønt, og vi elsker at opholde os ude i vejret, når det er så dejlig varmt og solrigt. Vejret er bare også hårdt. Det er hårdt for både dyr og planter, som jo ikke bare kan søge skyggen, når fordampningen er for høj. Rigtig mange af os har fået tilplantet både krukker, drivhus, køkkenhave, højbede og alle andre bede i haven. Her står planterne nu og sukker efter skygge og vand. Husk derfor at passe godt på alle dine planter her i sommervarmen, så du kan nyde den ekstra meget.

Kartoflerne har fart på
Forårets manglende varme i jorden er hurtigt afløst af sprudlende vækst i køkkenhaven, hvor både kartoflerne, asparges og jordbærplanterne gror, som var de betalt derfor. Det betyder, at det er tid til at hyppe kartoflerne. Hyppe betyder at jorddække, og det gøres for at hindre knoldene i at blive grønne. Grønne kartofler må man ikke spise, da de indeholder et giftigt stof.

Vand jordbærplanterne
Der er delte meninger om, hvorvidt jordbærplanterne skal vandes i tørre perioder. Jordbærplanterne har et højtliggende rodnet og kommer hurtigt i bekneb for vand. Hvis du vil have store og flotte bær, så skal du vande dem i tørre perioder gennem hele blomstringen. Hvis du hellere vil have mindre bær (med mere smag), så skal du ikke vande.

Husk at jordbærplanterne først skal have gødning, når de begynder at vokse efter bærsætningen.

Drivhuset kræver opmærksomhed
Mange har valgt at trække lyse gardiner for, for at mindske den hårde solindstråling i disse uger. Andre har måske påført skyggepasta eller kalk? Hvis man blot husker at få vandet alle planterne, så de ikke tørrer ud, så kan man nu godt få det til at virke, selvom solskinstimerne er mange. Alle vinduer og døre er selvsagt åbne, så temperaturen holdes nede.

Maj måneds blomster
Udover de mange lækre sommerblomster til krukkerne, så fortsætter planterne i haven med at gøre deres for at imponere os. Guldregnen er så småt begyndt at blomstre, syrenerne blomstrer på livet løs, alle frugttræer og især paradisæblerne har en imponerende blomstring i øjeblikket, og så er der for alvor fart på staudebedenes tidlige forårsblomster.

PS vidste du, at du sagtens kan plante træer, buske, frugtbuske, frugttræer, roser og stauder i din have selvom det er sommervejr? Spørg os til råds, så hjælper vi dig på vej.

Rododendronfestival i pinsen – derfor skal du plante dem

 • Rododendron bidrager til et overdådigt blomsterflor i haven hvert forår. Både de stedsegrønne og løvfældende rododendron/azalea kan for alvor sætte kulør på havens bede.
 • De store flotte stedsegrønne blade holder farven hele vinteren og skades sjældent af de udtørrende frostvinde. Det er tydeligt at se på rododendron, at de trækker væsken væk fra bladene, der hænger slapt ned i kulden.
 • Afhængigt af art og sort, er der stor forskel på, hvordan bladene ser ud. Nogle er mere blåduggede, andre er ”lodne”.
 • Rododendron er nogle af de nemmeste planter i haven. Når de først er plantet i surbundsbedet, så skal der minimal pasning til.
 • Der findes utrolig mange forskellige arter og sorter. Der er helt sikkert noget der passer til alle typer af haver. Sorter, der bliver meget store, men også sorter, der er mellemhøje og helt lave.
 • Det er oplagt at blive rododendronsamler, for der er godt nok mange forskellige sorter at samle på.
 • Rododendron kan også bruges som hæk.
 • De lave og kompakte typer kan sagtens trives i krukker, hvor de kan flyttes rundt og dekorere på forskellige tidspunkter året igennem. Vælg altid krukker med bred diameter, så roden har plads til at vokse.
 • Når blomstringen aftager, dannes der et væld af nye blade. De nydannede blade er hos mange sorter et spændende studie, og prydværdien er meget høj.

Rododendron tilfører haven flotte skulpturelle planter hele året rundt. Surbundsbedet er det bed i haven, som kræver meget lidt pasning, og det er muligt at kombinere med surbundsstauder, som sagtens kan bibringe bedet meget mere liv i de perioder, hvor der ikke er blomster og nye blade på vej.

Uge 19

Kom maj du søde milde

Vel beriget med det skønneste forårsvejr i disse dage, kan forårets yndlinge rigtig nydes. Vi har hurtigt glemt marts måneds kulde og april måneds drillende vejrskifter. Nu ser vejrudsigten særdeles positiv ud, så det gælder for alvor om at nyde den milde maj.

Magnolietræerne blomstrer
Det er desværre ikke hvert år, at magnolietræerne står så flotte med brede kroner af tulipanlignende blomster. I havecentrene har man valgt magnolietræet som Månedens Plante, så det er lige nu, at du kan se et stort udvalg af de smukke planter hos din gartner.

Maj måneds blomsterrige træer
Det er som om alt skal ske i maj. Bøgen springer ud, havens prydløg stråler og tulipanerne pepper de lidt tomme bede op med al deres ynde. Blandt havens træer er der virkelig noget på færde. De føromtalte magnolietræer følges på vej af blodblomme, bærmispel og hele kirsebærslægten. Skyer af blomster dækker de brede trækroner og snart sner det med florlette blomsterblade. Der er helt klart gang i blomstringen i år, og hvis vi er heldige at få besøg af flittige bier, så bliver det til en god høst af kirsebær og blommer.

Frugtbuskene er et paradis
Både solbær-, ribs-, stikkelsbær- og blåbærbuskene har travlt med at folde deres blomster ud. De lokker om kap bier og andre insekter til, så der kan dannes mange frugter. De allerførste jordbærblomster er så småt ved at vise sig, og de undseelige blomster på hindbærbuskene kan ved nærmere eftersyn også ses.

Snart følger æblerne
Det varer ikke længe før både spiseæblerne og paradisæbletræerne fremstår som blomstrende skulpturer -  en dejlig svag duft af æbler breder sig, og havelykken vil ingen ende tage.

Store plantetid
Maj måned er en god måned at plante træer, frugttræer, buske, frugtbuske og jordbær i. Husk at vande i tørre perioder, så vil du allerede i indeværende havesæson få stor glæde af dine nye planter. Netop nu er havecentrene fyldt med friske planter og sortimentet er bredt og dybt.

7 forskellige metoder til at holde sneglene væk fra haven    

Egentlig er der ikke rigtig noget tidspunkt på året, hvor man IKKE skal jagte og bekæmpe de rigtig irriterende iberiske skovsnegle, der bærer tilnavnet dræbersnegle. Hele vinteren har man kunne indfange de slimede bæster, hvis man løfter krukker, kasser og lignende, for når temperaturen er over 5 grader, er der fuld aktivitet hos iberisk skovsnegl.
Forår er lig med sneglejagt og netop nu er det sneglesæson.

Sådan gør du
1. Medbring et glas med låg, når du færdes i haven. En pose med ”lynlås” kan også bruges. Så snart møder sneglene i dine bede, når du planter ud i køkkenhaven eller blot går en tur i haven, så samles sneglene sammen. Dagens høst kan skoldes med kogende vand og smides ud.

 1. Klip sneglene over med en skarp saks eller kniv, så an du blot lade ”ligene” ligge.
 2. Du kan fange sneglene på mange måder, og der findes forskellige løsninger såsom ølfælder. Et sikkert trick er at placere et bredt bræt i områder, hvor de ved, der er snegle. Når dagen er varmest, vil sneglene kravle i skjul der.
 3. Sneglehegn og barrierer er nyttige foranstaltninger der hvor du dyrker de spiselige afgrøder. I dit havecenter kan du se flere forskellige metoder.
 4. Barrierer med kaffegrums, knuste muslingeskaller, kakaoflis, mos og andre ”tørre” produkter afhjælper sneglenes lyst til at bevæge sig, men det dæmper ikke mængden af dyrene.
 5. Sneglenes naturlige fjender er pindsvin, ænder, høns og nematoder. Der er mange, som har rigtig gode erfaringer med at holde sneglebestanden nede, når naturlige fjender hjælper til.
 6. Sneglemidler virker også. De består af jernfosfat, som sneglene dør af. De blå korn lægges ud – gerne med ”tag” på, så kornene holder længe. Her kan et stykke træ lagt på en sten være en nem løsning.

Kom ikke for sent i gang
Fra midt på sommeren og frem til vinter lægger sneglene hundredevis af æg for at sikre den nye generation. HUSK at samle så mange snegle som muligt, inden de når at formere sig.

Uge 15

Når græsset er grønnere hos naboen

Én af forårets største bekymringer handler om græsplænen. Hvorfor er græsset grønnere på den anden side af hækken? Hvad kan jeg gøre for at få en superflot helt grøn græsplæne?
Forårsklargøringen i haverne er i fuld gang, og de mange ture henover græsplænen med trillebøren fyldt med de afklippede staudetoppe minder os om, at den vist skal have lidt førstehjælp for at komme godt fra start.

Stor forskel på, hvor slemt medtaget plænerne er
Det er langt fra alle græsplæner, der er lige hårdt ramt af den lange og meget våde vinter. I flere haver har det allerede været muligt at klippe græsset første gang, for græs vokser ved meget lave temperaturer, og hvor det står bedst, er det faktisk tid til at slå det.
En anden årsag til, at det er nødvendigt at finde klipperen frem er, at det var umådelig vådt og nedbørsrigt i efteråret, hvilket umuliggjorde den sidste klipning inden vinteren. Det har efterladt græsset i meget høj tilstand. Flere steder er det så nærmest klasket sammen og ligner et massivt tæppe af halvvisnet græs.

Riv – gød - så
Der er ingen genveje, når en slemt medtaget plæne skal rettes op. Frem med riven – gerne på den ene og den anden led. Al løst plantemateriale, visne blade og nedfaldne grene samles sammen og køres på komposten. Nu kan du gøde plænen – find den gødning, der passer til din plæne hos gartneren i dit havecenter.
Er græsset gået ud, eller har du fået store plamager af mos med da du rev plænen, så er det muligt at efterså pletterne. Også her kan du få vejledning i græstyper og metoder til at så hos fagmanden i dit havecenter.

Hvad gør vi med al den mos?
Nogle haveejere lever med mos i plænen. Det kan man sagtens, men ofte tager mosset over og fortrænger helt græsset. I sådanne tilfælde kan man fjerne mosset og så friske frø, eller man kan inddrage jordstykket til et havebed med bunddækkende planter, stauder, prydgræsser, frugtbuske eller rododendron. Der er mange muligheder for at få haven til at fungere med ekstra meget glæde, hvis man gør op med eks. irriterende mos i plænen!

HUSK at du kan søge inspiration til nye haveløsninger hos os, hvor fagfolk står klar til at hjælpe dig.

Bier og blomster    

Når sydfrugterne i drivhusene blomstrer, så skal vi hjælpe til med at få dem bestøvet. De blomstrer nemlig så tidligt på året, at vinduerne er lukkede – også for de bestøvende hjælpere. Med en pensel går det også, og det er et hyggeligt job.
Tænk hvis vi ingen bier havde? Så skulle vi flytte pollen med små pensler for at få frugt på bærbuske, frugttræer i haven og alle afgrøderne på landmandens marker.

Byd de vilde bier til fest i haven
Til enhver fest skal der mad og drikke til gæsterne. Sådan er det også med bierne. Der skal være masser af nektar og pollen, og de skønne insekter tager til takke med vand, når tørsten skal slukkes. Et vandhul eller blot et fuglebad er tilstrækkeligt for de summende venner. Forårets tidlige løgvækster som erantis, vintergækker og især krokus er vigtige bidragsydere til biernes store ædegilde. Blandt træerne er pil en utrolig vigtig fødekilde i det tidlige forår.

Plads til de næste generationer
Bier bygger reder, og det gør de oftest i jorden. Måske har du forstyrret en nedgravet humlebi i det lune staudebed? Løs varm jord uden beplantning er ofte der, hvor bierne bygger reder i jorden. Andre bier bygger deres reder i kviste eller insektgange i træer. Dødt træ eller hule kviste som eks. hyld eller brombær er også nogle af deres foretrukne redesteder.
Du kan hjælpe bierne ved at lave bihoteller og sætte op flere steder i haven – lidt på samme måde, som når vi sætter redekasser op til fuglene.

N.B. I haven vil vi gerne tiltrække de vilde bier. Honningbierne hører til hos biavlerne, hvor de sørger for at producere honning med bestøvning af især landbrugets afgrøder. De vilde bier er meget effektive og vigtigere – de er ikke selektive i deres bestøvning ligesom honningbierne er. Har vi mange vilde bier i haven, så bliver både tomater, blomster, frugtbuske og -træer bestøvet grundigt.

UNDLAD AT ANVENDE KEMI I DIN HAVE

Uge 13

Forårstravlheden breder sig

Fører du havedagbog, så vil du kunne se, at der de sidste mange år har været meget større aktivitet i din have, end året 2018 byder på.  Vejret er det store samtaleemne, og mange kan nu huske tilbage på forår, der har været lige så kolde – mon ikke blot dette forår er en slags ”normal”, som vi i eftertiden kan mindes. Sikkert og vist er det, at solskinstimerne vækker alle planterne fra deres dvale, og forår blev det…

Græsplænen
Den har haft en hård vinter. Nu står plænen gusten og ujævn fyldt med mos. Dykker du ned i laget af vissen græstop, så kan du allerede nu se de små grønne skud, som sikrer plænens fremtid. Du kan hjælpe plænen ved at:

 • Finde løvriven frem og fjerne alle løse blade, visne græstotter og smågrene. Når du river plænen over, så ”lufter” du også toppen, så der kommer mere lys ned til det nye liv
 • Når der er tydelige nyvækst, så skal du tildele din plæne gødning. Der findes mange forskellige gødningsprodukter – også nogle, som undertrykker mos. Du kan få en snak med din gartner om valg af gødning, som netop nu er meget aktuelt
 • Undlad fortsat at færdes for meget på plænen. Det gælder især de plæner, hvor jorden er meget vandmættet

Forberedelser kan vejret ikke ændre på
Frost og sne kan bare komme an! Vi forbereder os bare på forårets komme ved at gå i det lune havecenter for at shoppe lækre frødrømme til den kommende havesæson. Her er der masser at vælge imellem, og det behøver ikke koste en formue at få udlevet drømmene.
Find også inspiration til din næste ønskeseddel. Vi er mange, der har lidt svært ved at finde på gode ønsker, når vi fylder år. I haven er der altid plads til fornyelse, så gå en tur blandt de mange planter, få en snak med gartneren, og så bliver det nemmere at ønske sig noget næste gang, man fylder år.

Nyt krukkeliv
I år skal nogle af krukkerne skiftes ud. Flere af de gamle terracottakrukker i min have er frostsprængte, og det er da ærgerligt, men også et påskud for at få lidt fornyelse på denne front.
TIPS: De gamle ødelagte krukker gemmer jeg skårene fra, for de er ret gode at lægge i bunden af de ny som drænlag.

Uge 11:

KLAR – PARAT – START

Senvinterens jerngreb har svært ved at slippe sit tag, og foråret lader vente på sig. Erantis og vintergækker har genrejst sig i havens bede, men de har haft nogle svære uger i fryseren og hænger noget med blomsterhovederne. Snart får de selskab af krokus og narcisser, for endelig ser det ud til, at kong vinter for denne gang har valgt at trække sit virke tilbage mod nord og øst.

Vi er mange, der har haft svært ved at holde fingrene fra at komme i gang med havens gøremål, så nu gælder det om at yde en ekstra indsats, så det hele kan blive klaret på den halve tid.

Staudebedene skal klippes ned
Endelig kan vi komme i gang med at ordne staudebedene. Al vissen top skal ud og væk, så de nye skud kan få lys og luft til at udvikle sig. Nogle af planterne er allerede i gang, så pas på når du går i gang med riven og saksen.

Læg kartofler til forspiring
Find nye og spændende sorter – eller dine kendte yndlinge – i havecentret. Sørg for at anvende certificerede læggekartofler, så du ikke får sygdom i din jord. Spred knoldene i en kasse eller læg dem i æggebakker. Stilles lyst ved 10 – 15 grader C i ca. 3 uger.

Forspiring af diverse varmekrævende frø
Tomater, ærteblomster, chili, aubergine, peber skal alle sås ved stuetemperatur +/- 20 grader C. De skal stå meget lyst og tilses jævnligt, så jorden ikke tørrer ud. Der er gode løsninger til forspiringskasser med låg i dit havecenter. HUSK at bruge en god såjord, så du ikke brænder de nye fine kimplanter af.

Frugthaven
Snart springer ribs, solbær og stikkelsbær ud, for de er tidlige startere. Slib saksen eller find ørnenæbet frem, for det er nu, du skal tynde ud i de ældste grene helt fra basis, så buskene fortsætter med at producere fine bær til sommer. Du bør ikke beskære før buskene har vokset tre år i have, og du må aldrig fjerne mere end ca. 1/3 af det samlede antal grene i busken.

Tildel også lidt naturgødning.

Månedens Plante i marts      

Allerede i december måned kan man se, at kejserbusken begynder at arbejde med blomsterknopperne. Det er ikke længe siden, at den smed sine blade, men det hindrer den ikke i at trodse alle odds og gå i blomst. I milde vintre vil blomstringen fortsætte, men når frostperioder rammer landet, så standser den sin blomsterpragt. I det tidlige forår formår kejserbusken at blomstre videre til stor fornøjelse for haveejerens blomsterhungrende sind.

Vidste du at…
Det latinske navn for kejserbusken er Viburnum x bodnatense, og det er faktisk en krydsning mellem to andre arter af Viburnum, som oprindeligt kommer fra Himalaya og Nordkina. Det siges, at kinesiske kejsere viste stor interesse for busken, som især blev beundret for den usædvanlige blomstringstid på året – deraf navnet KEJSERBUSK.
Blomsterne sidder yderst på buskens overhængende grene, og du kan sagtens klippe nogle stykker ind til vasen. Her står de flot sammen med tulipaner eller narcisser – eller helt alene. Blomsterne har en særdeles dejlig duft, som kan være lidt svær at dufte, når planten står ude i kulden, men den spreder sig lifligt i den varme stue.

Sorter findes der flere af, bl.a.:
’Charles Lamont’, der bliver 2 – 3 m høj og får lyse rosa blomster.
’Dawn’, der bliver 2 – 3 m høj og får mørkerosa blomster.

Skal du plante hæk?                      

Mens vi venter på forårsvejr, begynder vi at overveje nye planer for haven. Der er stor aktivitet i afdelingen for hækplanter, så måske går du også med tanken om at plante ny hæk?

Når den gamle hæk er blevet grim
Når huset er bygget, plantes der umiddelbart efter en hæk. Sådan har vi det i Danmark. Hække skal der til, så familielivet kan holdes lidt mere privat. Rigtig mange af landets boliger er bygget for mange år siden. Husene er løbende renoveret og sat i stand både indvendigt og udvendigt. Den oprindelige hæk klippes hvert år, men det er ikke altid, at den gamle hæk er blevet udskiftet, og kan derfor tælle adskillelige årtier på samme sted. Det er ikke altid, at 30, 40 eller 50årige gamle hække er lige kønne. Du må tilgive de stakkels planter, der årligt har forsøgt at skærme for naboer og forbipasserende – på et tidspunkt er det nødvendigt at skifte hækken ud.

Gør jorden parat
Om du skal plante ny hæk, hvor der aldrig har vokset en hæk, eller om du først skal af med en gammel hæk, gør ikke umiddelbart den store forskel, når du skal klargøre jorden til nyplantning.

 1. væk med rodrester, store sten og rodukrudt
 2. Løsn jorden i en spades dybde – kan med fordel gøres ved at grave jorden igennem
 3. Mål op og spænd en snor, så hækken bliver lige

Plantevalg
Vælg den traditionelle ligusterhæk eller bøgehæk. Her kan du få planter i mange kvaliteter. Barrodsplanter i forskellige højder, og lidt ældre planter med rodklump, som hurtigere danner en tæt hæk. Vær opmærksom på, at pris og kvalitet hænger sammen, så hvis du vil sikre dig en flot og kvalitetssikret hæk de næste 40 år, så gå ikke på kompromis i denne fase af dit køb. Du kan også vælge at plante en laurbærkirsebærhæk, en stedsegrøn tuja eller cypreshæk, eller en spiræahæk, der ikke skal klippes? Du får god vejledning i dit lokale havecenter.

Plantedybde
Du skal altid plante i samme dybde, som planten hidtil har vokset i. Planter du for dybt eller højt, risikerer du, at planterne går ud.

Vand og gødning
Du SKAL vande til efter plantning. Jorden vil efter vandingen pakke sig fint omkring rodnettet, som dermed lettere får fat og sikrer god etablering. Gødning skal du tilføres i foråret. VENT med at lægge barkflis under din nye hæk til du er sikker på, at alle planterne er kommet godt i gang med deres nye tilværelse i din have.